robin.vision Appointment

SmartFormular

Tools › SmartFormular E-Rechnung lite › Validation rules › BR-51

BR-51

The invoice contains a full card number (BT-87)

Validation rule of EN 16931 (CEN, rule set 1.3.16) · Level: Warning

What the message means

The invoice contains a full card number (BT-87).

What the issuer needs to change

Show at most the first six and last four digits.

Fields concerned

Your invoice reports BR-51? Check it with SmartFormular E-Rechnung lite, free to try until 31 December 2026: the tool shows every finding with an explanation, the invoice in readable form and a GiroCode to pay – in your browser, no upload.

Check an e-invoice

Origin

Rule set
EN 16931 (CEN, rule set 1.3.16)
Syntax
CII, UBL
Level
Warning

Original rule text

In accordance with card payments security standards an invoice should never include a full card primary account number (BT-87). At the moment PCI Security Standards Council has defined that the first 6 digits and last 4 digits are the maximum number of digits to be shown.

Source: CEN/TC 434, EN 16931 validation rules 1.3.16, European Union Public Licence 1.2

Technical details for IT

UBL

Context: cac:PaymentMeans/cac:CardAccount/cbc:PrimaryAccountNumberID
Test: not(string-length(normalize-space(.))<=10)

CII

Context: //ram:ApplicableTradeSettlementFinancialCard
Test: not(string-length(normalize-space(ram:ID)) <= 10)

Related rules

All validation rules

Technical explanation by robin.vision, not tax or legal advice. Rules as of 31 August 2026 (KoSIT validator configuration).